AddToAny

Synger og blåser lur etter Gjendine

Synger og blåser lur etter Gjendine
Folkemusikere i Gudbrandsdalen bringer videre arven etter Gjendine Slaalien, budeia som ble hundre år og som sang for Edvard Grieg i Jotunheimen. Setermusikk trenger ikke å være musealt. Vi lokker jo fremdeles på katten og roper på hunden.
Camilla Granlien

Edvard Grieg hentet inspirasjon i de norske folketonene, og én spesiell budeie og folkesanger kom til å bety mye for ham: Kaia Gjendine Slaalien (1871-1972). Hun levde i hundre år og var nært knyttet til Jotunheimen hele livet. Griegs Norske folkeviser, opus 66 er nedtegnelser etter hennes sang. Men hva gjør Gjendine spesiell, annet enn at hun sang for Grieg i Jotunheimen?

Når hornist Sissel Morken Gullord og folkesanger Camilla Granlien turnerer med forestillingen Gjendine for Den kulturelle skolesekken, for spaserstokk-publikum, og for festivaler, er det ikke først og fremst forholdet til Edvard Grieg de legger vekt på. De vil løfte frem budeielivet i fjellheimen og setermusikken for lur, bukkehorn og sang.

- Gjendine har vært en sentral kilde for flere komponister, men musikken hun sang er også verdifull i seg selv. Det er viktig for oss å vise at sangene står sterkt alene og at de ikke bare er skisser for musikalske verk av andre komponister, sier Sissel Morken Gullord.

Livet på setra

De to Oppland-musikerne har i lengre tid fordypet seg i folkemusikken etter Gjendine fra Bøverdalen i Lom. De har lest bøker om henne, hørt arkivopptak fra NRK, møtt slektningene hennes, funnet frem til sanger og lokker hun kan ha sunget i fjellet.

- Gjendine blir bare mer og mer interessant for meg. Siden jeg selv spiller lur og bukkehorn er jeg veldig opptatt av hvordan setermusikken er blitt brukt i kommunikasjon med folk og dyr, både til å lokke og til å skremme bort rovdyr og uvedkommende ved setra, sier Morken Gullord.

Hun mener musikkhistorien fra seterlivet er verdt å løfte frem.

- Når jeg hører Gjendine i arkivopptak, hører jeg en kraftfull, sterk dame, med humor og friske replikker. Det er en dame jeg virkelig gjerne skulle ha møtt, sier Morken Gullord.

Gjendine synger

Gjendine var budeie på Skogadalsbøen og på Spiterstulen, og i fjellet sang hun viser, bånsuller og springleikslåtter som hun hadde lært av moren og bestefaren. Edvard Griegs første møte med henne var på Skogadalsbøen i august 1891. Da var hun 20 år, han 48 år.

- Det ble starten på et langt vennskap, forteller Monica Jangaard, konservator ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen.

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt