AddToAny

Skal behandle kreft med verdens sjeldneste grunnstoff

Skal behandle kreft med verdens sjeldneste grunnstoff
Det finnes bare 44 milligram av verdens sjeldneste grunnstoff - astat - på Jorda. Nå skal astat brukes til å behandle kreft med spredning. Nitti prosent av alle dagens kreftpasienter dør av metastaser. Metastaser er kreft med spredning.
- I fremtiden kan vi fjerne metastasene med intelligente molekyler. Vi håper vi kan lage en medisin som kan erstatte vanlig strålebehandling og ødelegge kreftsvulstenes evne til å dele seg videre, forteller Gjermund Henriksen, som både er forskningsdirektør på Norsk Medisinsk Syklotronsenter og professor på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Nå skal han, sammen med forsker Bent Schoultz på Fysisk institutt, teste ut en helt ny metode som kan gjøre det mulig å knuse kreftcellene innenifra - uten å skade det friske vevet rundt.

De to forskerne har allerede i en årrekke forsket på hvordan det er mulig å diagnostisere og behandle kreft på en mest mulig skånsom måte.

For åtte år siden åpnet de et PET-laboratorium til åtti millioner kroner for å utvikle nye radioaktive stoffer for avanserte, medisinske bildeundersøkelser av kreft, Alzheimer, Parkinson, epilepsi og personlighetsforstyrrelser.

For femten år siden var Henriksen og Schoultz de første ansatte i det medisinske industrieventyret Algeta - et legemiddelfirma med utspring fra Universitetet i Oslo. Henriksen og Schoultz var den gang med på å utvikle et nytt våpenarsenal mot prostatakreft, en målrettet molekylærmedisin som bestråler og dreper kreftcellene innenifra. Algeta ble for fire år siden solgt til Bayer AS for 17,6 milliarder kroner.

Løsningen til Algeta var å benytte radiumatomer i sin enkleste form. Dette er radioaktive atomer som har den særegne egenskapen at de selv finner frem til de stedene i skjelettet der kreften har spredt seg.

Målsøkende molekyler

Den nye ideen til Henriksen og Schoultz er å feste radioaktive atomer på målsøkende molekyler.

- I stedet for at det radioaktive stoffet selv skal finne veien til kreftcellene, ønsker vi at det radioaktive stoffet skal festes på et molekyl som er spesialdesignet til å finne frem til der kreftcellene er. På denne måten kan behandlingen bli enda mer målrettet, forteller Bent Schoultz.

Radium har dessverre en stor svakhet.

- Det er svært vanskelig å feste radium til kreftsøkende bæremolekyler. Det er dessuten enda vanskeligere å lage bæremolekylene slik at radiumet blir med helt inn til kreftsvulsten uten å falle av underveis.

Henriksen og Schoultz forsøker å

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt