AddToAny

Rammeplanen - et kjærlighetsløst dokument?

Rammeplanen - et kjærlighetsløst dokument?
Kjærlighet er limet som holder verden sammen, og sannsynligvis det sterkeste og mest effektive pedagogiske virkemiddelet som finnes. Spesielt for de barna som ikke får den kjærligheten de trenger på hjemmebane, skriver Glenn Kringlebotten.
Les hans sterke historie om en oppvekst preget av mye psykisk ensomhet, og om hvorfor han tror den nye rammeplanen ikke vil hjelpe dem som trenger det aller mest.

Av: Glenn Kringlebotten, barnehagelærer og foredragsholder 08.08.2017

Med bakgrunn i at vi nå har fått en ny rammeplan, så burde jeg, som barnehagelærer, mene noe om innholdet. Det gjør jeg også. For å være helt ærlig tror jeg ikke justeringene som er gjort kommer til å føre til de helt store endringene i barnehagenes praksis. Planen er om mulig enda tynnere enn den forrige. Joda, den inneholder mange flotte ord og formuleringer, men sannheten er at barnehagene stort sett kan gjøre som de vil, eller som de alltid har gjort, hvis de skulle ønske det.

Planen har avsnitt om barn og barndom, demokrati, mangfold og gjensidig respekt, likestilling og likeverd, bærekraftig utvikling, livsmestring og helse. Den har også avsnitt om omsorg, lek, danning, læring og vennskap. Alt dette er viktige faktorer som er med på å danne grunnlaget for en god barndom. Det er likevel noe som mangler her. Begrepet psykisk helse er kun nevnt ett eneste sted i planen, og da på en måte som gjør at det blir hengende i løse luften. Med tanke på at psykiske problemer er vår tids aller mest utbredte og kostbare helseutfordring er dette et aldri så lite paradoks. Mål og visjoner gjør seg alltid bra, men jeg skulle inderlig ønske at de ansvarlige for planens innhold hadde våget å berøre de litt vanskeligere sidene ved det å være barn.

Glenn Kringlebotten er barnehagelærer og foredragsholder. Han jobber til daglig som mottaksleder ved Stord Mottakssenter.

Jeg skal fortelle deg en historie - min egen historie:

Det er varmt, gradestokken viser 38 grader i skyggen. Vi er i Arba Minch, førti mil fra Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia. Året er 1974 og livet mitt er i ferd med å bli forandret for alltid. Mamma står lent

Les mer

Flere saker fra barnehage.no

Barnehageforlikets far og mor, Øystein Djupedal og Siv Jensen, pryder sammen forsiden på arbeidsgiverforeningen Spekters magasin som lanseres midt i valgkampen.
article_web barnehage.no 23.08.2017
- Vi er for private, men er imot at barnehage skal bli big business. Og vi er bekymret for at flere barnehager samles på færre hender, sier SV-leder Audun Lysbakken.
article_web barnehage.no 23.08.2017
Barnehagekoret Gnist varmet opp for selveste Marcus & Martinus foran 11 000 tilskuere. Etterpå fikk de et personlig møte med heltene.
article_web barnehage.no 23.08.2017
I flere kommuner har Arbeiderpartiet, i samarbeid med SV og Rødt,tatt grep for å stoppe etablering av privatebarnehageplasseri ikke-ideelle selskaper.
article_web barnehage.no 22.08.2017
- Hvordan vi har det rundt oss er viktig.
article_web barnehage.no 22.08.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt