AddToAny

Når du ikke tåler instrumentet

Når du ikke tåler instrumentet
Nikkel: Den aller vanligste yrkesrelaterte allergien er nikkelallergi. Strengemusikere er mest utsatt, og kan få eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.
istockphoto.com

Hva gjør du når kroppen reagerer negativt på kontakt med instrumentet du spiller?

Vi er omtrent midt i pollenallergisesongen. Pollenallergi er alt annet enn optimalt, for eksempel for sangere. Men det finnes allergier som rammer musikere, og som er en direkte følge av yrket og instrumentet. Disse kan være svært plagsomme, og er ikke engang sesongbetont.

Nikkel vanligst

Den vanligste allergien musikere er utsatt for er nikkelallergi, som utløser kontakteksem. Strengemusikere er oftest utsatt, men også blåsere kan oppleve dette. Gitarister, strykere og bassister kan få eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.

Lever med det

Thomas Mårud er gitarist og vokalist og spiller blant annet med Roger Græsberg & The Anti-Music Bonanza og med forfatter Levi Henriksen.

- Jeg har sikkert tusen allergier, men det er nikkelallergien som er musikkrelatert, sier Mårud og ler.

- Jeg vet faktisk ikke hva slags legering det er i båndene på gitaren, men det er strengene som er problemet. Faktisk reagerer jeg mer på Gibsons strengefeste enn andre. Jeg får tørre, sprukne hender. Væskende eksem som går over i åpne sår. Alt i en evig runddans mellom behandling og ikke-behandling. Slik har det vært siden jeg begynte å spille gitar som tolvåring.

- Hvor store utslett får du?

- Det dekker så å si hele håndflata og noen ganger utover til fingertuppene. Jeg har prøvd andre strenger som skal være laget av en annen legering med mindre eller ingen nikkel, men det h

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

ØKE: SV vil ha kulturbudsjettet opp i én prosent av statsbudsjettet. Shutterstock KULTURVALGET: Sosialistisk Venstreparti vil styrke kulturlivet ved å øke den offentlige pengepotten.
article_web Musikkultur 23.08.2017
Ny regjering: De kjemper for regjeringsskifte i september, og aller mest for at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur.
article_web Musikkultur 22.08.2017
Alle skal med: KrF vil vurdere tak på foreldrebetaling i kulturskolen, og nasjonale føringer når det gjelder søskenmoderasjon.
article_web Musikkultur 22.08.2017
KULTURVALGET: Miljøpartiet De Grønne vil styrke kulturlivet ved å gjøre kulturopplevelser lett tilgjengelige for folk. I nettserien Kulturvalget lar vi de politiske partiene slippe til med egne ord for å gjøre rede for sin kulturpolitikk.
article_web Musikkultur 17.08.2017
Privat Gunvor Bleiklie (midt i bildet) er kåret til årets barnekordirigent i 2016 for innsatsen med Kirkevoll skolekor. Hun fikk prisen under åpningskonserten av Norbusangfestivalen i juni.
article_web Musikkultur 15.08.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt