AddToAny

Mennesker med funksjonshemminger har også kjønn

Mennesker med funksjonshemminger har også kjønn
Mennesker med nedsatt funksjonsevne studeres sjelden som kjønnede subjekter - det må det skje noe med, mener kjønnsforsker.
Mer om Nedsatt funksjonsevne Mer om Interseksjonalitet Mer om Kjønnsforskningsfeltet En mann i rullestol har også kjønnsidentitet - i forskningen er dette lite utforsket, mener forfattere av ny rapport om kjønn i forskning om funksjonshemming. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.

Er en mann i rullestol først og fremst en mann, eller først og fremst en person med en funksjonshemming? Og er en blind kvinne først og fremst blind, eller først og fremst kvinne?

Enten det er i forskning eller i samfunnet forøvrig kan det ene fort bli viktigere enn det andre. Det viser en ny rapport som gjør opp kunnskapsstatus for forskning på funksjonshemming og kjønn. Konklusjonen er klar: vi har for lite kunnskap.

Separate fagfelt

- I norsk sammenheng har kjønnsforskning og funksjonshemmingsforskning operert uavhengig av hverandre, konstaterer Guro Korsnes Kristensen.

Hun er førsteamanuensis ved Senter for kjønnsforskning ved NTNU og lanserte i midten av juni rapporten Kjønn i forskning om funksjonshemming sammen med Anna Kittelsaa og Sigrid Elise Wik, begge forskere innen funksjonshemmingsfeltet.

- Vi ser i de fleste studiene at kjønn er noe som tas for gitt. Det utforskes ikke hva kjønn er, eller hvordan kjønn oppleves og forstås, sier Kristensen.

Innenfor kjønnsforskning er det nemlig ikke slik at man teller menn og kvinner og sier seg fornøyd med det. Forskerne studerer hvordan kjønn gjøres, og hvordan kjønn får betydning i forskjellige sammenhenger. Kombinasjonen - altså forskning på hvordan kjønn gjøres av mennesker med nedsatt funksjonsevne, er mangelvare.

Funksjonsevne og funksjonsnedsettelse

Mellom 15-18 prosent av befolkningen, tilsvarende 636 000 personer i alderen 16-66 år, har en type funksjonsnedsettelse. Det kan være så forskjellig som å være synshemmet, til å sitte i rullestol, til å ha smertesyndromet fibryomalgi. Hvis det er snakk om utviklingshemming, har personen en intellekt

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt