AddToAny

Kosberg med kritisk sluttrapport etter to år i Feltprestkorpset

Kosberg med kritisk sluttrapport etter to år i Feltprestkorpset
I desember leverte Norunn Kosberg en rapport til Feltprestkorpset, etter sine to år som humanist i Forsvaret. Den har ikke vært offentlig fram til nå.
Se bildet større

For to og et halvt år siden, i oktober 2014, ble Norunn Kosberg presentert i Fritanke.no som Humanisten som skal jobbe i feltprestkorpset. Nå er jobben gjort, og sluttrapporten er klar.

Se bildet større

Erwin Kamp er humanistisk samtalepartner i det nederlandske forsvaret. Les intervju med han. Les også vår reportasje om den nederlanske løsningen. FOTO: Even Gran

Se bildet større

Les hele rapporten til Norunn Kosberg.

I oktober 2014 ble hun lansert i Fritanke.no som Humanisten som skal jobbe i feltprestkorpset. Jobben var blant annet å utrede det som nå har blitt stillingen som feltlivssynshumanist - en stilling Ida Helene Henriksen fikk og ble seremonielt innviet i før helga.

Nå er engasjementet til Kosberg over og en av de siste oppgavene i jobben har vært å skrive en rapport med tilbakemeldinger og innspill til Forsvaret om veien videre, på bakgrunn av erfaringene hun har gjort seg underveis.

Rapporten Humanistisk livssynsbetjening i Forsvaret var ferdig i desember, men den har ikke vært offentlig. Vi har søkt om og fått innvilget innsyn.

Soldatenes reelle livssyn må legges til grunn

Kosberg roser Forsvaret for å ha tatt et første skritt i riktig retning ved nå å ha ansatt en felthumanist og en feltimam. Hun gjør det imidlertid tydelig at Forsvaret har langt igjen. Hvis Forsvaret tror de er i mål med disse to stillingene, så tar de feil, skal vi tro Kosberg.

Hovedårsaken er prinsippet som også Feltprestkorpset, departementet, tillitsmannsverket i Forsvaret med flere legger til grunn, nemlig at det er soldatenes behov som skal stå i sentrum.

Kosberg utfordrer tankegangen som ser ut til å ligge til grunn for dagens fordeling, nemlig at de aller fleste nordmenn er medlem av Den norske kirke, og vil følgelig ønske samtaler med en prest.

Kosberg fastholder at denne tankegangen gir en kraftig skjevfordeling sammenlignet med hva som reelt sett er tros- og livssynssammensetningen blant soldatene. Hun mener det er mer dekkende å kartlegge fordelingen av soldatenes tro og livssyn gjennom spørreundersøkelser, eller slik man for eksempel gjør det i Nederland ; Man spør ganske enkelt soldatene når de begynner hva slags tros- og livssynsbetjening de ønsker seg.

Dette har ført til at samtaletjenesten i det nederlandske forsvaret i dag har 53 protestanter, 55 katolikker, 38 livssynshumanister, to muslimer, to jøder og to hinduer.

I Norge: Fortsatt 96 prosent Dnk-prester

I det norske F

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Et overveldende flertall forbinder dette med kristendom, viser en ny britisk undersøkelse. Se bildet større 83 prosent forbinder ordet "chaplain" med kristendom. Se hele undersøkelsen.
article_web Fri tanke 23.08.2017
- Vi må være ærlige. Klagestormen mot NRK handler i virkeligheten om å skape en front mot islam. Det bør mane til ettertanke for politikere som stadig kommer med dulgte advarsler om press mot norske verdier, skriver Jens Brun-Pedersen.
article_web Fri tanke 22.08.2017
Didrik Søderlind fra Human-Etisk Forbund holdt åpningstale på Menighetsfakultetet i går. Se bildet større Didrik Søderlind og rektor ved Menighetsfakultetet Vidar Haanes etter talen i går.
article_web Fri tanke 22.08.2017
- Hvorfor stiller ikke toppfolkene i Human-Etisk Forbund på Norges viktigste massemønstring for politikk og organisasjonsliv? spør Line Mørch.
article_web Fri tanke 21.08.2017
- Det er ikke bare ingeniørstudenter som kan ha nytte av denne boka, sier Ronny Kjelsberg. Se bildet større Boka Teknologi og vitenskap - Historie, metode, etikk og miljø kom ut på Universitetsforlaget i begynnelsen av juli i år.
article_web Fri tanke 18.08.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt