AddToAny

Jazza junkie på lyd

Jazza junkie på lyd
Før hun går på scenen med popduoen Ontz, har Mai Elise Solberg vært på lydjakt i skrothaug og brødhyller. En bra låt er så mye mer enn en melodi, mener hun.
Mai Elise Solberg (36) kan finne godlyden når hun klirrer en øredobb mot vasken hjemme, eller når hun denger et containerlokk. Hun elsker å gå i boden på jakt etter plank, dekk, poser, metall. Når Musikkultur møter henne på bakeri i hovedstaden, flakker blikket mot brøddisken. Hun sier at hun lurer på hvordan lyden av mange grove brød som deiser i bakken er.

- Virkelig?

- Jeg leter alltid etter lyder, noe jeg kan bruke i en musikalsk setting og forme til musikk. En bra låt er så mye mer enn en melodi, sier hun.

{f1}

Hun har fått arbeidsstipend fra staten for å skrive låter for popduoen Ontz, og er i gang med utgivelse nummer fire, men vet ikke om det blir singler eller album. Hun og makker Bjarne Gustavsen er på skissestadiet. Til alle låtene de lager klipper hun til rytmemønster eller bruker lyder som hun komponerer rundt. Da hun lærte seg å bruke dataprogrammer til å lage musikk på musikkvitenskap-studiet tidlig i studietiden, var det som en rakett tok av.

- Å sitte ved pianoet og lage låter, det er ikke meg. Jeg har aldri vært en singer-songwriter-spire, sier Mai Elise Solberg.

Hun kaller seg lydjunkie og går ofte rundt med en opptaker for å sample lyder.

Øver med Ontz

En uke tidligere møter vi henne på Bjarne Gustavsens bondegård i Skjeberg, hvor de to i Ontz øver. Det myldrer av instrumenter i rommet. En sag på veggen og en stroviol (horn-fiolin), så mange synther at det ikke er gulvplass igjen, og Mai Elises trommer og Mac. Hun er utdannet jazzsanger og musikkpedagog, men har lært seg alskens andre instrumenter.

- Jeg liker å tafse på nye instrumenter. Gitar, elbass, klokkespill, trommer, synther, keytar, trekkspill, og så kan jeg nok saksofon til å ta noen toner hver 17. mai, he he!

- Det er ikke så mange vokalister som gir seg i kast med så mange instrumenter?

- Jeg liker å ta på meg flere oppgaver og være med på helheten, gå inn i hele byggverket av en låt. Jeg kan ha sterke meninger om basslinja selv om det ikke er jeg som spiller den. Men altså, de som nerder på bare å synge, har nok en fordel de også, sier hun og hever skuldrene.

Slik øver Ontz: Popduoen Mai Elise Solberg og Bjarne Gustavsen møtes til øving på hans bondegård i Skjeberg. De frisker og pusser opp gamle låter til konsert på Rokken i Volda.

Anne Myklebust Odland

Denne dagen er det ikke nye låter som lages, men gamle som friskes opp til konsert på studentscenen Rokken i Volda noen dager frem. I rommet lyder lett danse-pop, inspirert av Beach Boys, ispedd lyden av hammondorgel og Mai Elise som slår på tamburin og tromme.

- Å spille på stu

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

ØKE: SV vil ha kulturbudsjettet opp i én prosent av statsbudsjettet. Shutterstock KULTURVALGET: Sosialistisk Venstreparti vil styrke kulturlivet ved å øke den offentlige pengepotten.
article_web Musikkultur 23.08.2017
Ny regjering: De kjemper for regjeringsskifte i september, og aller mest for at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur.
article_web Musikkultur 22.08.2017
Alle skal med: KrF vil vurdere tak på foreldrebetaling i kulturskolen, og nasjonale føringer når det gjelder søskenmoderasjon.
article_web Musikkultur 22.08.2017
KULTURVALGET: Miljøpartiet De Grønne vil styrke kulturlivet ved å gjøre kulturopplevelser lett tilgjengelige for folk. I nettserien Kulturvalget lar vi de politiske partiene slippe til med egne ord for å gjøre rede for sin kulturpolitikk.
article_web Musikkultur 17.08.2017
Privat Gunvor Bleiklie (midt i bildet) er kåret til årets barnekordirigent i 2016 for innsatsen med Kirkevoll skolekor. Hun fikk prisen under åpningskonserten av Norbusangfestivalen i juni.
article_web Musikkultur 15.08.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt