AddToAny

Hun kan bli ny leder for universiteter og høyskoler

Hun kan bli ny leder for universiteter og høyskoler
NMBU-rektor Mari Sundli Tveit er innstilt som ny leder av Universitets- og høgskolerådet. Universitets- og høgskolerådet (UHR) er det øverste samarbeidsorganet for høyere utdanningsinstitusjoner.
Det er en slags interesseorganisasjon for universiteter og høyskoler. I dag er detVidar L. Haanes, rektor ved Menighetsfakultetet, som er leder. Han overtok etter UiO-rektor Ole Petter Ottersen. Bare to av syv UHR-ledere har vært kvinner siden rådet ble stiftet i 2000 (UiT-rektor Tove Bull i 2000-2001 og Kirsti Koch Christensen ved UiB i 2001-2005). Men nå har valgkomiteen innstilt rektor Mari Sundli Tveit vedNorges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som ny styreleder. BI -rektor Inge Jan Henjesand er innstilt som nestleder.

Agronomen og professoren Mari Sundli Tveit ble i 2013 Norges yngste univeristetsrektor rektor, da hun i 2013 ble valgt til rektor ved NMBU. Hun har doktorgrad i landskapsarkitektur, men er også cand.agric. (naturforvalter) og har studert ved universitetene i Tromsø, Bergen og ved tidligere Norges Landbrukshøgskole.

Kritiserte kjønnsfordelingen

Khrono skriver atbehandlingen av innstilling til det sittende styret, høsten 2015, gikk rektor og leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen, Curt Rice, ut og kritiserte valgkomiteenes innstilling. Han ba representantskapet om å se bort fra innstillingen og sørge for at det ble innstilt en kvinnelig leder.

Sittende leder Vidar Haanes ble likevel valgt, men Liv ReidunGrimstvedt ble valgt inn som nestleder etter benkeforslag, istedenfor Ole Gunnar Søgnen som varinnstilt. Nå sier Curt Rice til Khrono:

- Det er leit at vi i 2017 skal måtte være opptatt av kjønnet til den som er nominert. Mari Sundli Tveit er en fantastisk kandidat og kanskje en av Norges mest innovative rektorer, og så blir spørsmålet om hun blir leder fordi man må ha en kvinne, sier Curt Rice.

Dette er de foreslått kandidatene til styret:

Mari Sundli Tveit, NMBU (leder) - Frank Reichert,UiA(vara)

Inge Jan Henjesand, BI (nestleder), Øystein Thøgersen NHH (vara)

Gunn Elin Bjørneboe, UiO, Ole RingdalUiS(vara)

Bjarne Foss, prorektor NTNU, Anne HusebekkUiT(vara)

Dag Rune Olsen, UiB, Svein StølenUiO(vara)

Rektor Bjørn Olsen, Nord Universitet,Marit Boyesen,UiS(vara)

Ingunn Moser, VID,Peter Tornquist, Norgesmusikkhøgskole(vara)

Kathrine Skretting, Høgskolen i Innlandet,Berit Rokne, Høgskulen påVestlandet(vara)

Nina Skarpenes, Politihøgskolen, Louise Dedichen, Forsvaretshøgskole(vara)

Image-text:

Bildet viser rektor ved NMBU Mari Sundli Tveit

Mari Sundli Tveit.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Studenten kom ikke inn på profesjonsstudiet i psykologi fordi Universitetet i Tromsø gjorde en feil da de regnet ut karaktersnittet hennes.
article_web Forskerforum 29.06.2017
Mannen hadde en solid akademisk karriere, men fikk et alvorlig narkotikaproblem. Mannen, som har fortid fra Universitetet i Bergen, har publisert en rekke vitenskapelige artikler og har gitt ut bøker.
article_web Forskerforum 28.06.2017
34 prosent av studentene hadde ikke kommet i mål med graden sin i løpet av åtte år. Men barn av foreldre med høyere utdanning kommer bedre ut. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
article_web Forskerforum 27.06.2017
- Det er på høg tid at forskinga i ABM-sektoren blir registert, meiner leiaren i Forskerforbundet. Men i Cristin-systemet er døra foreløpig stengd. - Eg er glad for at fleire av innspela til Forskerforbundet kom med i humaniorameldinga.
article_web Forskerforum 25.06.2017
Eg gjettar kvalifisert at moderat bokmål står høgare i kurs enn radikalt som akademisk språk, skriv Kjetil A. Brottveit. Den siste tida har språkdebatten gått livleg i Forskerforum. Ein av klassikarane er norsk vs.
article_web Forskerforum 21.06.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kirkegarden kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt