AddToAny

Flisfyrt fjernvarme etableres på Voss

Flisfyrt fjernvarme etableres på Voss
Rørlegging fra den nye varmesentralen inn til Voss sentrum innebærer blant annet kryssing av elva Vosso. Foto Johs Bjørndal Moderne bruk av bioenergi har beskjeden utbredelse på Vestlandet.
Men på Voss har Hordaland Bioenergi satt tre såkalte nærvarmeanlegg i drift i løpet av de siste fem årene og nå er en større utbygging på Vossevangen i full gang. Og råvaren er lokalprodusert flis.

Avgjørende for at det virkelig skjer noe her er at Hordaland Bioenergi har solide oglangsiktigeeiere.Selskapetbleetablert i 2011 og eies av 50% av det kommunale kraftselskapet Voss Energi og 50% av det interkommunale renovasjonsselskapet

Indre Hordaland Miljøverk (IHM). Dermed stilles det heller ingen spørsmålstegn ved betalingsevne eller kredittverdighet. Og en kraftig vekst i avvirkningen sørger for at tilgangen på lokalt råstoff er god.

KRAFTSELSKAPET SATSER

Det er som kjent ingen selvfølge at et lokalt kraftselskap skal engasjere seg i produksjon og salg av bioenergi. - Voss Energi er både strømleverandør og netteier og ser fordelene med å kunne avlaste strømnettet, bedre forsyningssikkerheten og dempe effekttoppene i kalde perioder, sier Katharina Månum. Hun er entusiastisk daglig leder og foreløpig eneste heltidsansatte i Hordaland Bioenergi, med kontor i Voss Energi sitt administrasjonsbygg. - Og IHM har i sin formålsparagraf at de skal arbeide for å videreutvikle ressursene i regionen, supplerer Kåre Flatlandsmo, tidligere leder for IHM og nestleder i Hordaland Bioenergi sitt styre. Dessuten får avfallsselskapet inn rundt 3000 tonn returtrevirke i året, som i dag har negativ verdi.

NÆRVARME OG KORTREIST FLIS

Av de tre nærvarmeanleggene, som alle har kjeler med 0,5 MW effekt, er anlegget på Framnes et par mil nord for Voss det som ble satt i drift først. Dette forsyner et gamlehjem - eller omsorgstun som det heter i våre dager - med energi og erstatter et eldre flisfyringsanlegg som brant ned i 2012. - Vi kjøpte opp prosjektet fra det nå nedlagte selskapet Voss Bioenergi og sørget for gjenoppbygging, forteller Månum. I samme område ligger også Hordaland Bioenergi sitt neste prosjekt, et anlegg i det populære og snøsikre vinterutfartsstedet Myrkdalen. Her forsynes et nytt hotell og serveringsstedet Myrkdalsstovo med energi fra en sentral som sto ferdig i november 2013 og kostet rundt 8,5 millioner kroner. Det tredje nærvarmeanlegget ligger i Skulestadmo, adskillig nærmere Voss sentrum og forsyner Nye Voss vidaregåande skule sin avdeling (tidligere Voss jordbruksskule) med varme.

Alle disse varmesentralene forsynes med relativt tørr flis fra Vossestrand Bygdesag, som eies av 80 lokale bønder og skogeiere. Volumet tilsvarer rundt 2000 m3 fastkubikkmeter og har skaffet avsetning for virke som tidligere ikke var salgbart, og tilleggsinntekt i form av arbeid for noen.

FJERNVARME I SENTRUM

Men nå står altså en større satsing for tur, på Vossevangen legges det fjernvarmerør og det etableres en noe s

Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Regjeringen vernet 8. mars 12 nye skogområder i fem fylker. Områdene er en del av samarbeidet om frivillig vern av privateid skog. Vernevedtaket omfatter 10 km2 nytt verneareal, hvor ca. 4,6 km2 er produktiv skog.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Regjeringa går inn for å elektrifisere Røros- og Solørbana, det skriv Arbeidets Rett. Det var finansminister Trygve Slagsvold Vedum som kom med nyheita på ei pressekonferanse på Elverum stasjon fredag.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Statskanalen NRK har ikke sluppet skogbruket helt enda, og deres siste sak «For grønn til å være sann» har allerede rukket å skape mye blest. Igjen rettes et kritisk blikk på skognæringen, og hvor god og grønn den egentlig er. Debatten om skognæringen fortsetter, denne gangen på Litteraturhuset i regi av Norskog.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
I februar i fjor var gjennomsnittsprisen på alt virke innmålt her i landet 520 kroner per kubikkmeter. I februar i år var tilsvarende pris 620 kroner.
Norsk Skogbruk 24.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt