AddToAny

Ekte mannfolk danser menuett

Ekte mannfolk danser menuett
Birken, Den store styrkeprøven og Norseman Xtreme Triathlon regnes som reale manndomsprøver i dag. For et par hundreår siden var det i menuetten mannfolk fikk vist fram ferdigheter og styrke.
Dansekunstner Elisabeth Svarstad og Sigurd Imsen i menuettmodus. Imsen spiller barokkfiolin i Norsk Barokkorkester, og førstefiolin i Trondheim Symfoniorkester. Foto: Idun Haugan/Gemini

Artikkelen ble først publisert på Gemini.no

Vi skal tilbake til de tider da mannlige dyder var å kunne fekte, ri - og danse menuett. Da snakker vi ikke om dandyer som suste rundt på sosietetsball i silkestrømper og pudret parykk for å sjarmere damene. Nei, dette var viktige kvaliteter også for menn som gikk på Den Kongelige militaire mathematiske Skole, nåværende Krigsskolen, de som skulle bli offiserer og lede tropper i krig - eller føre forhandlinger for å unngå krig.

Gjennom menuettens avanserte teknikk trente de balanse og smidighet, samt at de lærte nødvendig etikette og korrekt oppførsel for å te seg i selskapslivet og bygge nettverk i innflytelsesrike kretser. En mann som kunne føre seg godt i dansen, fikk vist seg fram og utstrålte autoritet.

Elizabeth Svarstad har skrevet doktorgrad om temaet dans som sosial dannelse og tar for seg dans i Norge i perioden 1750 til 1820.

Vi har ikke tidligere vært klar over at menuetten var så viktig for dannelsen.

- Vi har ikke tidligere vært klar over at menuetten var så viktig for dannelsen. Her lærte man etikette, man trente styrke, balanse og koordinasjon, opparbeidet en god kroppsholdning og man lærte å føre seg. Danseundervisningen i den militære utdanningen ble fremhevet som god trening også for den militære eksersis, sier stipendiat Elizabeth Svarstad ved Institutt for musikk ved NTNU.

Dansetreningen var en viktig del av formingen av de unge kadettenes kropper, og de hadde obligatorisk danseundervisning flere timer i uken. I militærarkivets kopibøker står det blant annet at dansen bidrar til å forbedre det raae og rustique i vore unge Lægemer.

Ved Solkongens hoff

Tidsreisen går videre tilbake til 1600-tallet, til den gang Ludvig den 14. regjerte i Frankrike og hadde stor makt og innflytelse i Europa. Solkongen og hans hoff satte standarden for etikette og nye trender i Europas høyere sosiale lag.

Elizabeth Svarstad har skrevet doktorgrad om temaet dans som sosial dannelse ved NTNU. Foto: Idun Haugan/Gemini

I tillegg til å være stormannsgal og krigshissig, var Ludvig også den 14. en ivrig danser. Ha

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt