AddToAny

Det er tilfeldig hvor kvinner havner i arkivene

Det er tilfeldig hvor kvinner havner i arkivene
Hvordan stoffet arkiveres og at det faktisk blir bevart, er viktigere enn å ha egne arkiver for kvinner, mener Gro Hagemann, professor i historie.
Mer om Kvinne- og kjønnshistorie Mer om Litteratur Mer om Kjønnsforskningsfeltet Gro Hagemann, professor emerita i historie, har gjort et viktig arbeid for å dokumentere norsk kvinnehistorie. Arkivfoto: Anita Haslie

Har vi fortsatt behov for egne kvinnehistoriske arkiver, eller er en kjønnsinndeling av arkiver en lite hensiktsmessig organisering? Dette er temaet for seminaret Glemte historier? Om kvinner i arkivene, som Kilden kjønnsforskning.no arrangerer i samarbeid med Nasjonalbiblioteket 13. juni.

Norge har ikke et nasjonalt kvinnehistorisk arkiv, men kvinnehistorisk stoff finnes i både private og offentlige arkiver, og arbeidet med å samle og dokumentere relevant materiale går langt tilbake. På begynnelsen av 1900-tallet var målet med å samle håndfast dokumentasjon om kvinnehistorie viktig for å legitimere kvinnebevegelsens krav. På 1960- og 70-tallet økte etterspørselen etter kvinner i arkivene som et resultat av kvinneforskningens fremvekst.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få fortsette å jobbe med kvinnehistorie, forteller Gro Hagemann, professor emerita i historie, og en pioner innenfor arbeidet med å samle inn kvinnehistorisk materiale til arkivene.

Pionerarbeid

Som ung nyutdannet historiker i 1974 fikk hun en treårig stilling som vitenskapelig assistent for Sofie Rogstad ved Privatarkivkommisjonen. Rogstad hadde fått støtte fra Forskningsrådet til et kvinnearkiv. Samtidig fikk Norsk Kvinnesaksforening støtte til registrering og dokumentasjon fra Kirke- og undervisningsdepartementet. Målet var å opprette en samlingssentral for kvinnehistoriske arkiver.

- Jeg havnet i det hele tatt midt i en sydende gryte av ideer og initiativ. I dette miljøet lærte jeg masse om arkivering, en interesse som har fulgt meg siden, sier Hagemann.

Hagemann erfarte imidlertid at prinsippene for arkivering var ulike innenfor arkiv- og bibliotekfag.

- Det er forskjellige måter å tenke på. I arkivfaget legger man vekt på det som kalles proveniens, som betyr å beholde arkivet samlet som en enhet, slik at opprinnelsen til det enkelte dokumentet blir tydelig. Også det å bevare arkivets opprinnelige orden har en historisk, og derfor arkivfaglig, verdi, forklarer hun.

- Bibliotekene har gjerne brukt en annen ordningsmåte. Enkeltdokumenter som brev har blitt tatt ut av sin sammenheng og plassert sammen med andre brev med samme adressat eller avsend

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt