AddToAny

Aktør eller brikkepåjobben?

Aktør eller brikkepåjobben?
Holder du tak i dine egne karrierevalg, eller preges jobben og din utvikling av tilfeldigheter som bare dukker opp?
Reflekterer du over hvilke av dine arbeidsoppgaver som oppleves som mest lystbetont, og sørger du for å bruke mer av tiden din på dem? Vurderer du hvilken kompetanse du vil trenge fremover, og bruker du tid på å utvikle og tilegne deg nye kunnskaper og ferdigheter?

60 prosent av norske ledere opplever at de er under tidspress ofte eller hele tiden. Medarbeiderne ligger ikke langt etter. Levekårsundersøkelsen fra 2009 (Statistisk Sentralbyrå) konkluderer med at travelhet og tidspress er blitt vanlig i arbeidslivet. Alt haster. Å sette av tid til refleksjon over egne ønsker og behov i en slik situasjon er krevende for mange. Det er alltid arbeidsoppgaver med knappe tidsfrister som haster mer. I en slik situasjon kan du raskt ende opp som en passiv brikke i din egen karriere (Thompson etal. 2017).

Paradoksalt nok vet vi fra forskningen til Ryan og Deci (1985) at vi er mest engasjert og jobber mest effektivt når vi utfører oppgaver vi opplever som lystbetonte. Hvis vi også får brukt kompetansen vår, mestrer krevende utfordringer og har mulighet til å bestemme over egen tid, yter vi enda bedre. Ansvarliggjorte medarbeidere er mer fornøyd, jobber mer effektivt og er mer kreative (Amundsen og Martinsen, 2015). Å bidra til bevisstgjøring og å delegere ansvar er kanskje organisasjoners klokest bidrag for å effektivisere. Det krever i sin tur at vi evner å lede oss selv på en gunstig måte.

For å bli en aktør i egen karriere, kreves tid til å gjøre bevisste valg. Dyktige selvledere kontrollerer egen atferd, påvirker og leder seg selv gjennom å gjøre bruk av spesifikke atferds- og kognitive strategier (Neck og Houghton, 2006). Strategiene er nyttige verktøy for å øke egen trivsel og effektivitet.

For å kunne lede seg selv på en gunstig måte, er det nødvendig å starte med en vurdering av hva som er viktig for deg selv. Hvilke oppgaver trives du aller best med? Hvilke kompetanser kan du tilby organisasjonen? Hva vil du bli husket for i denne jobben? Hva trenger du rundt deg for å være på ditt beste? Det neste spørsmålet er: Hvilke kompetanser trenger organisasjonen og hva kan den tilby som er viktig for deg?

Med et klart svar på disse spørsmålene står du rustet til å vurdere: Hva er dagens situasjon? Hvilke endringer trenger du å gjøre for å skape en mer gunstig situasjon? Kanskje kan du gjøre enkle grep i nåværende jobb. Er det store avvik, kan det være god grunn til å skifte beite, enten innen organisasjonen eller utenfor.

Med en god match mellom dine behov, det du har å tilby og hva organisasjonen trenger, har vi det beste utgangspunktet for å styrke engasjement og effektivitet. Du blir en handlende aktør på jobben. Dessverre har vi i en travel hverdag sjelden tid til å stille oss disse spørsmålene, til å reflektere over svarene og å gjøre noe med dem. Når alt haster er det nesten umulig å ta grep. Resultatet er gjerne lavere engasjement og produktivitet, noe som i sin tur gjør at virksomheten stiller høyere krav om økt effektivisering og reduserte kostander.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt